Neohodnotené

Peru

Plná a bohatá chuť s opojnou vôňou spôsobí Vašim zmyslom exkluzívny zážitok. Nádych jemnej acidity čerstvého ovocia, lesných jahôd a jemnou vôňou sušených marhuľ v ústach mizne prekrytý príjemne dlhou dochuťou horkej čokolády.

Variant
Skladom Skladom Skladom Zvoľte variant
Kód: 72/100 72/250 72/500 Zvoľte variant
€3,80 €9,20 €16,70 od €3,80
Kategória: Zrnková káva

Ako chutí káva Peru?


Káva z oblasi Peru je charakteristická kvalitnou krémou a výraznou, sviežou arómou. Chuť je dobre vyvážená, vanilková sladkosť sa kombinuje s miernou aciditou a ľahkou horkosťou. V závere niekedy cítiť chuť čokolády.

Zloženie: 100% arabika

Krajina pôvodu: Peru / pražená v SR

 

 

Pôvod kávy

Peru je krajina ležiaca na západe južnej Ameriky pri brehoch Tichého oceánu. Môže sa pýšiť dlhou a hodnotnou históriou. Na jej území vznikla jedna z najstarších svetových kultúr: Norte Chica a neskôr aj obrovská ríša Inkov. Krajina, v ktorej žije asi 28 miliónov obyvateľov, je charakteristická geografickou rozmanitosťou. Nachádzajú sa tu vysoké hory, nehostinná púšť, veľká náhorná plošina, ale aj dažďový prales. Pre turistov je najväčším symbolom Peru majestátne a tajomné sídlo Inkov Machu Picchu.

Ročne sa v Peru dopestuje takmer 240 000 ton zelenej kávy, ktorá sa spracováva tzv. mokrou cestou a jej zber prebieha najčastejšie v mesiacoch máj až september.

Káva sa v krajine začala s úspechom pestovať v osemnástom storočí. Dnes tvorí kávové odvetvie významnú zložku poľnohospodárstva krajiny a Peru je v celosvetovom rebríčku siedmym najväčším producentom zelenej kávy. Pestovala sa a stále sa pestuje Arabica a predovšetkým jej odroda Typica. V súčasnosti je v Peru viac ako sto tisíc malých pestovateľov, ktorí pracujú na svojich asi hektárových farmách, často ďaleko od civilizácie. Káva dopestovaná v Peru tak ma vo svete punc čistej, organickej, priemyslom nezaťaženej plodiny.

Účinky kávy

Antioxidanty, kofeín, vitamíny i minerálne látky. Hoci sa to nezdá, aj káva prináša do našich životov dôležité zdravotné benefity. Jej konzumenti aj lekárske štúdie potvrdzujú, že káva povzbudzuje, vyvoláva dobrú náladu, zlepšuje pamäť, pomáha bojovať so stresom a zvyšuje výkonnosť. Testy ukázali, že ľudia duševne pracujúci, ale tiež napríklad športovci vykazujú o 10-12 percent vyššiu aktivitu, keď si pred ňou dajú šálku kvalitného espressa.

Konzumácia kávy má tiež vynikajúce preventívne účinky - dokáže mierniť riziko ochorenia kardiovaskulárnymi chorobami, znižuje možnosť vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby a dokonca až o 50 percent rakoviny pečene. Lekári odporúčajú 3 šálky kávy denne.

Káva tiež prispieva k produkcii slín a žalúdočných sekrétov, takže uľahčuje trávenie. Navyše vďaka kofeínu štiepi tuky, čo jej zaisťuje obľubu u osôb s túžbou po štíhlej línii.