Receptár

Crème brûlée s kávou

Crème brûlée s kávou

Prísady (pre 4 osoby)

100 ml kávy
150 g sladkej smotany 18%
150 ml mlieka
50 g cukru
2 vajcia
2 vaječné žĺtky
1 polievková lyžica masla
4 polievkové lyžice hnedého cukru
2 polievkové lyžice mletej kávy na espresso

Príprava

Do hrnčeka dajte smotanu, mlieko, kávu a cukor, zmes priveďte do varu. Potom ju hneď zložte zo sporáku a nechajte ju pomaly chladnúť.
Vyšľahajte vajíčka i žĺtky a zmiešajte ich so smotanovo-kávovou zmesou.
Rúru predhrejte na 180°C (plynová rúra stupeň: 2-3, teplovzdušná rúra: 160°C). Zmes nalejte do štyroch maslom vymastených, žiaruvzdorných formičiek na pečenie s objemom 125 ml. Vo vodnom kúpeli ich pečte približne 30 až 35 minút.
Formičky vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a potom ich na 2 hodiny dajte do chladničky.
Na vrch každej z formičiek nasypte po 1 polievkovej lyžici hnedého cukru, ktorý nechajte skaramelizovať buď 1 až 2 minúty pod grilom rúry alebo pomocou špeciálneho horáku.
Horúci cukor posypte troškou mletej kávy na espresso, dezert podávajte ideálne ihneď vo formičkách.

Adam’s Vanilla Dream

Adam’s Vanilla Dream

Lahodne lákavá jablkovo-vanilková káva.

Prísady (pre 1 osobu)

100 ml kávy
20 ml sirupu „zelené jablko"
10 ml vanilkového sirupu
4 kocky ľadu

Príprava

Kávu pripravte do shakera.
Prilejte oba sirupy a dodajte kocky ľadu.
Asi 20 sekúnd pretrepte v shakeri.
Zmiešané prísady nalejte do ozdobného pohára.

Bananarama

Bananarama

Sladký banán a pikantný ďumbier - nebeský súlad .

Prísady (pre 1 osobu)

30 ml ristretta
20 ml banánového likéru
1 polievková lyžica vyšľahanej šľahačky
1 štipka mletého ďumbiera

Príprava

Banánový likér nalejte do malého pohára na martini.
Čerstvo pripravené ristretto pomaly nalievajte tak, aby vznikli dve vrstvy.
Hladinu ozdobte vyšľahanou šľahačkou.

Návrh na servírovanie

Šľahačku poprášte troškou mletého ďumbiera.

Café Amarillo

Café Amarillo

Sladké pokušenie.

Prísady (pre 4 osoby)

4 x 45 ml espressa
4 čerstvé vaječné žĺtky
4 polievkové lyžice cukru
80 ml mlieka
4 naberačky vanilkovej zmrzliny
4 kocky ľadu

Príprava

Kocky ľadu vložte do shakera.
Do toho istého shakera pripravte espressá.
Žĺtka, cukor a mlieko vyšľahajte na penu, ktorú pridáte do shakera.
Asi 20 sekúnd pretrepte v shakeri.
Zmrzlinu rozdeľte do štyroch dezertných mištičiek a pridajte vyšľahaný žĺtkový krém.

Návrh na servírovanie

Ak to máte radi, ozdobte nápoj trochou strúhanej čokolády a plátkom ovocia karambola.

Café après

Café après

Vzrušujúci dezert.

Prísady (pre 4 osoby)

110 ml silnej kávy
1 liter mlieka
100 g tmavej čokolády
1 tyčinka škoricovej kôry
1 struk vanilky
nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného pomaranča

Príprava

Ohrejte štyri žiaruvzdorné poháre.
Do malého hrnca pridajte mlieko, rozdrobenú čokoládu a tyčinku škoricovej kôry, celú zmes priveďte do varu, pričom ju celý čas miešajte. Potom hrniec dajte dolu zo sporáka.
Rozrežte struk vanilky a vyberte z neho voňavé vnútro.
Vanilkový struk, vnútro vanilky, kávu a pomarančovú kôru zamiešajte do horúceho mlieka. Celok nechajte krátku dobu lúhovať.
Potom celú zmes nalejte do teplých pohárov a okamžite podávajte.

Tip

Dochuťte si nápoj Café après zopár kvapkami alkoholu (napr. rumu).

Café la Bamba

Café la Bamba

Ideálny zimný životabudič.

Prísady (pre 1 osobu)

45 ml espressa
20 ml vajíčkového likéru
10 ml nápoja Cointreau
20 ml pomarančovej šťavy
1 polievková lyžica vyšľahanej šľahačky

Príprava

Do kužeľovitého pohára nalejte vajíčkový likér, Cointreau a pomarančovú šťavu.
Do osobitného pohára alebo osobitnej šálky pripravte espresso a následne ho pozvoľna vlievajte do pohára tak, aby sa vytvorili dve vrstvy.
Hladinu nápoja ozdobte vyšľahanou šľahačkou.

Návrh na servírovanie

Nápoj ozdobte zopár kúskami pomarančovej kôry.

Café Orangiata

Café Orangiata

Jesenné lákadlo s príchuťou pomaranča.

Prísady (pre 1 osobu)

110 ml kávy
2 kávové lyžičky cukru
20 ml nápoja Cointreau
1 polievková lyžica vyšľahanej šľahačky

Príprava

Do žiaruvzdorného pohára dajte cukor a a horúce Cointreau.
Teraz do toho istého pohára pripravte kávu.
Hladinu nápoja ozdobte šľahačkou.

Návrh na servírovanie

Nápoj ozdobte, ak sa Vám to páči, zopár kúskami pomarančovej kôry.

Caffè Pesca

Caffè Pesca

Prísady

40 ml espressa
2 polievkové lyžice vanilkového krému
20 ml broskyňového likéru
vyšľahaná šľahačka
plátky broskyne a čokoládové hoblinky
4 kocky ľadu

Príprava

Lyžičkou vložte do ozdobného pohára krém.
Priamo do shakera pripravte espresso a pridajte broskyňový likér.
Zhruba 20 sekúnd pretrepte, aby espresso okamžite vychladlo.
Zmes opatrne nalejte na krém.
Vrch pohára ozdobte šľahačkou.

Návrh na servírovanie

Ozdobte čokoládovými hoblinkami a plátkami broskyne. Tip: Ak chcete pripraviť ešte sladší nápoj, pridajte do sladkej smotany pred vyšľahaním trošku broskyňového sirupu.

C-52

C-52

Prísady (pre 1 osobu)

25 ml ristretta
10 ml cukrového sirupu
20 ml Baileys
10 ml silného rumu

Príprava

Baileys nalejte do malého žiaruvzdorného pohára.
Do osobitnej šálky alebo osobitného pohára pripravte ristretto a oslaďte ho cukrovým sirupom.
Túto zmes opatrne nalievajte na Baileys tak, aby vznikla druhá vrstva. Snažte sa pritom obe vrstvy nezmiešať.
Po rube lyžičky pomaly prilievajte rum tak, aby sa vytvorila ešte jedna vrstva.

Návrh na servírovanie

Rum zapáľte a podávajte s krátkou slamkou. Nápoj C-52 popíjajte odo dna, zatiaľ čo rum na hladine ešte horí.

Rosemary Orange Tonic

Rosemary Orange Tonic

Ingrediencie (pre 1 osobu)

40 ml espresa

20 ml Cointreau

tonic

Kocky ľadu

rozmarín

kôra z polky pomaranča

Príprava

Nalejte Cointreau do dlhého skleneného pohára.
Pridajte rozmarín a kôru z pomaranča a naplňte pohár kockami ľadu.
Prilievajte tonic až kým nebude pohár naplnený do troch štvrtín.
Pripravte espreso priamo do tohto pohára cez kocku ľadu.
Uistite sa, že espreso sa nemieša s tonicom a Cointreau.

 

Kávové pralinky

Kávové pralinky

Prísady (pre 10 osoby)

100 ml silnej kávy
200 g maslových keksov
100 g neochuteného tvarohu
400 g bielej, mliečnej alebo horkej čokolády - podľa Vašich chuťových preferencií
malé množstvo krémového likéru s príchuťou kávy
zopár kokosových vločiek na ozdobu

Príprava

Keksy nadrobte a zmiešajte ich s kávou, aby zmäkli.
Pridajte tvaroh a trošku krémového likéru s príchuťou kávy (pokiaľ ho máte radi), všetko poriadne premieste.
Polovicu čokolády roztopte v nádobke postavenej do hrnca s horúcou vodou.
Roztopenú čokoládu pridajte do keksovej zmesi a všetko poriadne vymiešajte.
Zmes potom dajte na pár hodín do chladničky, aby vychladla.
Roztopte druhú polku čokolády.
Stuhnutú zmes vyberte z chladničky, vytvarujte z nej malé guľôčky, ktoré potom vidličkou namáčajte do roztopenej čokolády.
Guľky môžete poprípade obaliť v strúhanom kokose.
Pralinky napokon položte na papier neprepúšťajúci tuk, aby vyschli.

Caffè in forchetta

Caffè in forchetta

Prísady (pre 4 osoby)

2x espresso

1 polievková lyžica oleja neutrálnej chuti

4 vajcia

4 polievkové lyžice cukru

380 ml mlieka

Príprava

Rúru predhrejte na 180 °C. Hranatú plechovú formu (23 cm x 23 cm) vymažte mandľovým olejom.
V nádobke vyšľahajte vajíčka s cukrom, až sa táto masa spení. Postupne do nej pridávajte mlieko a kávu. Krémovú vajíčkovú zmes nalejte do pripravenej hranatej formy.
Formu potom položte na hlbší plech. Tento plech i s formou vložte do rúry, do plechu nalejte horúcu vodu a zmes nechajte piecť, resp. variť sa v rúre asi 20 minút. Potom formu zakryte hliníkovou fóliou a krém v nej pečte ďalších zhruba 40 minút, kým nezhustne.

Ľadové frappé

Ľadové frappé

Frappé ako z gréckej pláže

Prísady (pre 1 osobu):

2 lyžicky mletej kávy

1 lyžička cukru

kopček vanilkovej zmrzliny

80 ml studeného mlieka

100 ml studenej vody

šľahačka

 

Príprava:

Do mixéra nasypte kávu, cukor, mlieko, vodu a zmrzlinu. Dôkladne rozmixujte. Nalijte do vysokého pohára a ozdobte šľahačkou.

Domáca kávová zmrzlina

Domáca kávová zmrzlina

Prísady (pre 6 osôb)


2 ks šľahačková smotana
5 ks vajcia
150 g cukor práškový
1 sáčok cukor vanilkový
1 PL mletá káva (rozpustená v 2PL vody)

Príprava

Žĺtka dobre vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom.

Následne pridáme kávu.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zo šľahačkovej smotany zase šľahačku.

Všetko spolu zľahka premiešame a dáme do mrazničky na noc.

 

Čokoládovo-kávová pena

Čokoládovo-kávová pena

Prísady:

150 g jemne horkej čokolády
50 ml silného espressa
2 vajcia,
vanilkový cukor
25 g cukru
65 ml smotany na šľahanie
nastrúhaná čokoláda

Príprava:

Čokoládu rozpustite na pare, pridajte espresso a nechajte vychladnúť. 

Žĺtky vyšľahajte s vanilkovým cukrom na penu.

Bielky s cukrom vyšľahajte dotuha, takisto aj smotanu.

Do vychladnutej čokoládovej zmesi vmiešajte metličkou žĺtkovú penu, potom smotanu a na záver veľmi opatrne bielkový sneh.

Dajte penu na niekoľko hodín chladiť do chladničky. 

Vianočná orechová káva

Vianočná orechová káva

Prísady

1/2 bežnej porcie kávy - najlepšie zrnková, aby ste si ju mohli čerstvo namlieť

lieskové orechy v objeme 1/2 bežnej porcie kávy (je možné nahradiť ich vlašskými resp. pekanovými)

Príprava

Oriešky bez škrupiny (musia byť nesolené a nesladené) dajte do rúry na pekáč vystlaný papierom na pečenie.

Pečte ich iba pár minút, pokiaľ ich farba pod šupkou nezačne naberať stredne až tmavo hnedý odtieň.

Nenechajte však oriešky sčernať, lebo by boli horké a chuť by sa tak pokazila.

Ešte z teplých opečených orieškov odstráňte šupku. Ak sa to úplne nepodarí, nevadí.

Orechy pomelte na jemno pomocou mlynčeka.

Kávovú časť čerstvo zomelte tiež, pridajte pomleté pražené orechy.

Vytvorte vlastnú kávovú zmes a následne pripravte kávu bežným spôsobom. 

Potrebujete kávu do Vašej firmy?

Porovnajte s Vašimi kolegami kávu z našej ponuky s tou, ktorú pijete dnes a pocítite ten rozdiel.

Získajte vzorku 100 g zdarma

Pre zabezpečenie väčšieho komfortu pre Vás a Vašich zamestnancov Vám ponúkame ucelené služby vo forme firemných balíčkov, ktoré je možné po dohode modifikovať. Stačí, ak vyplníte nižšieuvedený dotazník a budeme Vás kontaktovať.

kliknite tu

no alt

kavova.sk

  • 108 Príspevkov
  • 158 Sledující
  • 253 Sledovaní

Kavova.sk

Anketa

Ktorý z kávových nápojov je ten váš najobľúbenejší?

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info