Sumatra

Káva Sumatra pochádza z druhého najväčšieho ostrova Indonézie. Originálna chuťovka s osobitným profilom si rýchlo získa labužníkov, ktorí svetom káv cestujú s túžbou po nových objavoch. Z tejto kávy pripravíte dokonalé espresso.

Variant
Skladom Skladom Zvoľte variant
Kód: 63/250 63/500 Zvoľte variant
€9,27 €16,86 od €9,27
Kategória: E-SHOP Zrnková káva

Ako chutí káva Sumatra?

Káva zo Sumatry sa veľmi podobá na kávu z Jávy, jej chuť je však o niečo jemnejšia. A rovnako ako pre všetky kávy vypestované v Indonéziii, je pre ňu príznačná výborná jemne kávová až čokoládová chuť, ktorá sa neskôr mení na jemne nahorklú. Nížka acidita jej dodáva na lahodnosti. Odoprieť si ju nemusia ani milovníci kávy s prídavkom mlieka či smotany, svoju výnimočnú chuť si zachová aj po dochutení.

Zloženie: 100% káva arabika

Krajina pôvodu: Indonézia / pražená v SR

 

 

Pôvod kávy

Sumateršskí poľnohospodári spracúvajú kávové bobule tradične takzvanou mokrou metódou. To dáva káve ťažšie a zemitejšia tóny.

Zber plodov pripomínajúcich farbou i veľkosťou čerešne prebieha na Sumatre po celú dobu vegetácie. Tak môžu farmári zabezpečiť, že všetky kávové zrnká budú zrelé. Kávovníky (Coffea arabica) sú najplodnejšie medzi 4. a 8. rokom. Zberajú sa celé bobule, často ručne. Pri mokrej metóde spracovania sa plody nasypú do veľkých nádob s vodou. Tie, ktoré sú kvalitné, zostávajú na dne a spolu s vodou sú pretláčané cez drviace plechy. Tak sú zbavené dužiny a časti šupiek. Nasledujúca fermentácia zvýrazní chuť jadier a prispeje k odlúčeniu zostávajúcich blán a rastlinného slizu. Kávové zrnká sa sušia najprv na priamom slnku, dosušujú sa v sušiarňach. Nakoniec ich čaká starostlivé ručné triedenie a balenie do 60kilových vriec.

Účinky kávy

Antioxidanty, kofeín, vitamíny i minerálne látky. Hoci sa to nezdá, aj káva prináša do našich životov dôležité zdravotné benefity. Jej konzumenti aj lekárske štúdie potvrdzujú, že káva povzbudzuje, vyvoláva dobrú náladu, zlepšuje pamäť, pomáha bojovať so stresom a zvyšuje výkonnosť. Testy ukázali, že ľudia duševne pracujúci, ale tiež napríklad športovci vykazujú o 10-12 percent vyššiu aktivitu, keď si pred ňou dajú šálku kvalitného espressa.

Konzumácia kávy má tiež vynikajúce preventívne účinky - dokáže mierniť riziko ochorenia kardiovaskulárnymi chorobami, znižuje možnosť vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby a dokonca až o 50 percent rakoviny pečene. Lekári odporúčajú 3 šálky kávy denne.

Káva tiež prispieva k produkcii slín a žalúdočných sekrétov, takže uľahčuje trávenie. Navyše vďaka kofeínu štiepi tuky, čo jej zaisťuje obľubu u osôb s túžbou po štíhlej línii.

Späť do obchodu