ZAUJÍMAVOSTI ZO SVETA KÁVY

O káve

„Dokiaľ šťastný ker kávovníka bude rásť,
dokiaľ jeho zrnká budú pukať a mlyny budú mlieť,
dokiaľ lesk pozláteného dymu bude na zrnkách rozkvitať,
dokiaľ morský príliv bude čínske brehy obmývať,
dokiaľ káva bude britským nymfám lahodiť,
dokiaľ prúdy slasti hlavu skleslú budú ovievať a sladká horkosť plameň chuti zjemňovať,
tak bude jej meno a sláva dlho žiť."

(Alexander Pope)

 

Plody kávovníka vraj afričania najprv žuvali. Jedna legenda hovorí o pastierovi kôz Ķaldim. Jedného dňa jeho kozy začali byť čulejšie ako inokedy. Zistil, že zjedli zvláštne červené plody, kávovníkové čerešne. Sám plody ochutnal, uvaril si z nich odvar a tak aj na sebe vyskúšal povzbudzujúce účinky kávy. Tajomstvo zázračného nápoja prezradil neskôr jednému opátovi a kávový odvar sa dostal medzi miestnych mníchov v kláštore.

Druhy kávy a ich odrody spoločne so zemepisnou polohou, podnebím a pôdou ovplyvňujú samotnú chuť kávy. Máte radšej ovocnú, orieškovú, či čokoládovú?

Rozdiel medzi Arabikou a Robustou je zrejmý už na prvý pohľad u samotných zrniek. Zrnko Arabiky je ploché a pretiahle. Väčšinou má zakrivenú ryhu uprostred zrna. Zrnko Robusty je vypuklejšieho, zaoblenejšieho tvaru a ryha je rovná. Rozdiel je tiež vidno vo farebnosti. Arabika má jemne zelenú farbu, Robusta je zelenkavá s nahnedlým alebo našedlým odtieňom. Po upražení ich tiež viete rozoznať, najmä podľa ich tvaru a farby.

 

Arabika sa radí medzi tie lepšie a kvalitnejšie kávy. Rastie vo vyšších nadmorských výškach. Tento kávovník je náročnejší na pestovanie, prvú úrodu môže mať až po 6 rokoch. Arabika obsahuje omnoho menej kofeínu ako Robusta. Chuťovo sa vyznačuje vyššou kyslosťou, ale vždy záleží na odrode a ďalších faktoroch, ktoré chuť ovplyvňujú, napr. na spracovaní, pražení alebo samotnej príprave.

Pokiaľ bežne nakupujete v supermarketoch, kupujete si práve Robustu, ktorá patrí medzi lacnejšie a menej kvalitnejšie kávy. Robusta rastie v nižších nadmorských výškach. Prvé plody sa na kávovníku objavujú už po 2-3 rokoch a je menej náročná na pestovanie ako Arabika. Obsahuje aj omnoho viac kofeínu. Chuť Robusty je nezameniteľná, výrazne horká a zanecháva zvláštnu dochuť. Väčšinou je cítiť silné zemité telo.

Vždy, keď sa z vrecúška vysype pár zrniečok upraženej kávy, pomyslím si, koľko ľudí sa o každé z nich staralo, až kým sa premenili na náš obľúbený lahodný nápoj.. chcete spoznať túto dlhú cestu z plantáží až do vašej šálky?

Po dozretí kávovníka prichádza na rad zber. Na niektorých plantážach sa káva ešte stále oberá tradične ručne, na iných sa využíva k zberu technika. Vedeli ste, že zber tvorí najväčšiu časť ceny za zelenú kávu?

Malý kávový bontón a niekoľko rád do domácnosti

Malý kávový bontón a niekoľko rád do domácnosti
  • Kávovníkové zrná by mali byť vždy čertsvé a pomleté na správnu hrúbku. Staré pražené zrná môžeme spoznať podľa vzhľadu a zápachu, zdajú sa byť mastné.
  • Na jednu šálky kávy je potrebných 7 až 9 gramov zomletých zŕn. 
  • Dôležitá je aj kvalita  a teplota vody. Voda by nemala prejsť varom a mala by mať teplotu okolo 94°C až 98°C. Niektorí majstri baristi pridávajú na zlepšenie vody zrnko kuchynskej soli.
  • Odborníci na kávu tvrdia, že je lepšie čakať na kávu ako nechať kávu čakať, pretože kávy pri chladnutí naberá horkosť. Mali by sme ju teda pripravovať vo vyhriatej kanvici a šálke.
  • Dĺžka extrakcie kávových zŕn pri príprave espressa v kávovare by nemala presiahnuť 20 až 25 sekúnd.
  • Na servírovanie kávy sú vhodnejšie malé a širšie šálky (espresso šálky). 
  • Nesnažme sa nalievať kávu na jeden raz, ale postupne vždy pred hosťom, nikdy nie vopred v kuchyni.
  • Podšálma patrí neodmysliteľne k šálke. Toto pravidlo platí pre hosťa i hostiteľa.
  • Čím je menšia šálka, tým by mala byť menšia lyžička.
  • Hostiteľ by mal ku káve podávať i malú kanvičku s mliekom alebo smotanou, šľahačku a pohár vody, prípaden kúsky ľadu.
  • Platí zásada, že pri káve sa má dať pohodlne sedieť. Ak máte šálku ďalej, berieme ju spolu s podšálkou do ľavej rukya pravou dvíhame šálku s kávou k ústam. Ľaváci opačne.
  • Zásadne by sme nemali ochutnávať kávu lyžičkou. Platí pri nej pravidlo ako pri noži, do úst nepatrí.

 

Potrebujete kávu do Vašej firmy?

Porovnajte s Vašimi kolegami kávu z našej ponuky s tou, ktorú pijete dnes a pocítite ten rozdiel.

Získajte vzorku 100 g zdarma

Pre zabezpečenie väčšieho komfortu pre Vás a Vašich zamestnancov Vám ponúkame ucelené služby vo forme firemných balíčkov, ktoré je možné po dohode modifikovať. Stačí, ak vyplníte nižšieuvedený dotazník a budeme Vás kontaktovať.

kliknite tu

Aktuality:

no alt

kavova.sk

  • 108 Príspevkov
  • 158 Sledující
  • 253 Sledovaní

Kavova.sk

Anketa

Ktorý z kávových nápojov je ten váš najobľúbenejší?

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info